Alles over cavia's

Welkom in onze kennisbank over cavia's

 • Afvallen
 • Blaasontsteking
 • Blaasstenen
 • Castratie beer
 • Diarree
 • Eet niet
 • Eten
 • Gebitsbehandelingen
 • Narcose
 • Sloom
 • Vitamine-C

Afvallen

Afvallen Cavia

Uw huisdier valt af omdat hij niet genoeg voeding binnenkrijgt: het eten lukt niet of de eetlust is verminderd. Bijvoorbeeld door:

 • Gebitsproblemen (veel voorkomend bij de cavia)
 • Aandoening van de buikorganen (darmen, nieren, blaas, eierstokken etc.)
 • Pijn, stress of koorts

Uw huisdier valt af omdat hij een aandoening heeft die veel energie kost. De eetlust is prima, maar hij kan niet voldoende eten om de vraag naar energie bij te benen. Bijvoorbeeld door:

 • Dracht of melkgift
 • Hart- of longaandoeningen
 • Tumoren

Uw huisdier valt af omdat hij veel voedingsstoffen snel weer verliest, de eetlust kan normaal zijn. Dit kan het geval zijn bij darmproblemen, zoals diarree.

Blaasontsteking

Blaasontsteking Cavia

Bij cavia’s komen aandoeningen aan de blaas regelmatig voor. Meestal is er dan sprake van blaasstenen of blaasontsteking.

Verschijnselen wanneer uw cavia last heeft van de blaas zijn:

 • Vaker kleine beetjes plassen
 • Veel persen tijdens het plassen, piepen tijdens het plassen, gekromde houding tijdens het plassen
 • Spontaan urine verliezen zonder actief te plassen
 • Bloed in de urine: rode urine
 • Sloomheid, zichzelf afzonderen, minder/niet meer eten

Blaasstenen

Blaasstenen Cavia

Bij cavia’s komen stenen in de urinewegen met grote regelmaat voor. De stenen bestaan meestal uit calciumoxalaat. Bij oude beertjes kan samengeklonterd ejaculaat eiwitrijke verstopping in de plasbuis vormen, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Vrouwelijke dieren boven de drie jaar lopen meer risico op blaasontsteking en blaasstenen.  Verschijnselen hierbij kunnen zijn: niet eten, bloed bij de urine, pijnlijke/moeilijke urinelozing en een ineengekrompen houding. Over het ontstaan van blaasstenen bestaan nog veel onzekerheden, maar het lijkt erop dat voeding een belangrijke rol speelt.

Hoewel blaasstenen soms voelbaar zijn moet de definitieve diagnose gesteld worden door het maken van röntgenopnamen.

Castratie beer

Castratie beer

Het castreren van uw beer (mannelijke cavia) is een dagopname bij onze bij onze Evi klinieken. Uw beer wordt ‘s morgens tussen half 9 en 9 uur gebracht en mag na het uitslapen van de ingreep weer naar huis. Dit is meestal in de loop van de middag. Hieronder staat stapsgewijs beschreven, hoe de ingreep in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

 • Uw beer wordt binnengeroepen door een van onze paraveterinairen, die hem weegt en pijnstillende druppels geeft
 • Hij gaat naar zijn hokje in de opname, waar hij zal verblijven tot de dierenarts komt
 • De dierenarts onderzoekt de beer voor de narcose in behandelkamer 2
 • De beer krijgt een injectie met narcosemiddel in de rugspier en wordt weer in zijn hokje gelegd om rustig in slaap te vallen
 • Als hij goed slaapt, wordt hij op de voorbereidingstafel gelegd en krijgt een kapje met zuurstof voor zijn neus
 • Het operatiegebied wordt voorbereid door de haren van de balzak te verwijderen en de huid goed te ontsmetten
 • Daarna wordt hij naar de operatiekamer gebracht en aangesloten op de bewakingsapparatuur en zuurstof. Indien nodig krijgt hij ook wat extra narcosegas
 • De castratie wordt uitgevoerd door middel van een sneetje in het midden van elke balzak, waardoor de testikels verwijderd worden
 • Na de ingreep krijgt de beer nog een prikje in zijn rugspier, nu met een middel om weer wakker te worden
 • Hij wordt meteen ook getemperatuurd en indien nodig krijgt hij een warmtematje en/of lamp in zijn uitslaaphokje
 • De beer mag rustig uitslapen in de opname. Tijdens het uitslapen wordt hij regelmatig gecontroleerd op ademhaling, pols en temperatuur en wordt de operatiewond gechecked
 • Als hij goed wakker is, kunt u hem weer komen ophalen!

Zijn u vragen over de castratie beer hiermee niet beantwoordt? Neem dan telefonisch contact met ons op. Bel 030 ‑ 233 23 20 Evi dierenartsen Utrecht of stuur een e-mail. Wij geven u graag antwoord op uw vragen over de castratie beer.

Diarree

Diarree Cavia

Diarree kan vele verschillende oorzaken hebben. Hieronder zijn er een aantal opgenoemd. Op basis van uw verhaal en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek kan de dierenarts een inschatting maken, wat in het geval van uw cavia het meest waarschijnlijk is. Soms is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van ontlastingonderzoek.

Mogelijke oorzaken van diarree bij de cavia:

Dieet invloeden:

 • Uw bent gewisseld van voer en het darmstelsel van de cavia moet hier nog aan wennen. Daardoor verloopt de vertering niet optimaal en kan diarree ontstaan. Wen uw cavia altijd langzaam aan nieuwe voeding door het eerst met het oude voer te mengen.
 • Uw cavia krijgt te weinig vezels binnen. Zorg ervoor dat uw cavia altijd onbeperkt hooi tot zijn beschikking heeft, zodat hij voldoende vezels binnen krijgt voor een optimale darmwerking.
 • Uw cavia heeft te veel groente of fruit gegeten. Door het vocht in de groenten en de suikers in het fruit komt er veel vocht in de ontlasting terecht, die daardoor dunner wordt.

Bacteriën:

Soms is er bij een cavia sprake van disbacteriose. Dat betekent dat de balans van de darmflora verstoord is. Vaak krijgt 1 soort bacterie de overhand, terwijl alle bacteriën juist in evenwicht met elkaar moeten zijn. Dit komt vaak door langdurige behandeling met antibiotica, waar cavia’s erg gevoelig voor zijn. Soms speelt verkeerde voeding of stress ook een rol. De diagnose wordt gesteld door middel van ontlastingonderzoek. Als bekend is welke bacterie problemen veroorzaakt, kan uw dierenarts een passende therapie instellen.

Eet niet

Mijn cavia eet niet meer

Als uw cavia een dag niet eet, is dit een spoedgeval en dus sterk aan te raden om een afspraak te maken. Niet eten kan het gevolg zijn van vele verschillende zaken, waaronder:

Koorts: door een virale of bacteriele infectie. Ook een abces of andere ontstoken wonden kunnen koorts veroorzaken.

Pijn: ergens in het lichaam. Dit kan pijn aan een pootje zijn door een ongeluk, maar ook pijn in de bek door verwonding of gebitsproblemen. Bij cavia’s komen regelmatig gebitsproblemen voor, dus een gebitsprobleem als oorzaak van de pijn moet altijd uitgesloten worden. Daarnaast is pijn in de buik door een stilliggend, opgeblazen darmstelsel ook een bekende oorzaak van stoppen met eten bij de cavia.

Stress: als gevolg van algemeen ziek zijn. Uw cavia voelt zich dusdanig niet lekker dat hij niet meer wil eten. Maar ook verhuizing, een nieuw huisdier of nieuw gezinslid kunnen oorzaken van stress zijn voor een cavia en zorgen dat hij stopt met eten.

Eten

Eten

Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw cavia altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig contact op te nemen met onze kliniek en een afspraak te maken.

Het beste kunt u uw cavia een basis van onbeperkt vers hooi geven. Daarin zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw cavia zo hard nodig heeft. Verder geeft u een goed pelletvoer (alleen biks, bv Science Selective), ongeveer 20 gram per kilogram lichaamsgewicht van uw cavia. Verder mag u uw cavia een gevarieerd maar beperkt aanbod van groenvoer, fruit en verse kruiden geven. Knaagstenen geeft u niet, omdat deze blaasgruis en blaasstenen tot gevolg kunnen hebben.

Net als de mens kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. De benodigde hoeveelheid krijgt uw cavia binnen door hem of haar dagelijks een halve tablet van 25 mg vitamine C te geven. Of u geeft een goed pelletvoer waaraan extra vitamine C is toegevoegd.

Gebitsbehandelingen

Gebitsbehandelingen cavia's

Bij een (gebits) jaarabonnement betaalt u eenmalig een bedrag en kunt u de rest van het jaar onbeperkt langskomen!

Te lang doorgroeiende snijtanden of haakjes op de kiezen zijn redenen voor uw dier om op te houden met eten. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Helaas komen gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren veel voor.

Goede voeding

Met een goede voeding zijn veel van deze problemen gelukkig te voorkomen. Geef uw konijn of cavia hooi (onbeperkt), gevarieerde groente (70 gr/kg/dag) en biks (niet meer dan 25 gr/kg/dag).

Geef nooit gemengd voer of een knaag-of liksteen. Wees terughoudend met brood en snoepjes.

Gebitsbehandelingen zonder narcose

Als er desondanks toch gebitsproblemen ontstaan, zijn deze helaas meestal niet meer te genezen. Omdat het gebit van konijnen en knaagdieren gedurende het hele leven doorgroeit, komen de problemen steeds weer terug. De meeste dieren met gebitsproblemen moeten dan ook elke 4-6 weken terugkomen om het gebit te laten bijwerken.

Evi dierenartsen heeft speciale instrumentaria en technieken om het gebit van uw konijn of knaagdier poliklinisch bij te werken, zonder dat uw dier hiervoor onder narcose hoeft. De meeste dieren laten dit goed toe, zodat u en uw dier binnen een paar minuutjes weer lekker naar huis kunnen. Zo slijpen we bijvoorbeeld de snijtanden met een speciaal boortje. Knippen doen we niet, omdat snijtanden hierdoor beschadigd raken. Dit kan pijnlijkheid en kaakabcesvorming veroorzaken.

Abonnement

Om het voor u makkelijk te maken en om de kosten voor u te beperken kunt u bij ons een jaarabonnement afsluiten voor het behandelen van het gebit van uw konijn of knaagdier. Bij een jaarabonnement betaalt u eenmalig een bedrag en kunt u de rest van het jaar onbeperkt langskomen voor het inkorten van de snijtanden en/of het verwijderen van de haakjes op de kiezen. We vragen u wel om van te voren even een afspraak te maken.

Narcose

Narcose cavia

Anesthesie omvat alles wat met narcose te maken heeft. Een narcose is altijd uit 3 elementen opgebouwd: slaap, spierverslapping en pijnstilling. Voor een goed herstel na een narcose en een pijnlijke ingreep is de pijnbestrijding van groot belang. Belangrijk is dat de pijn al wordt geremd voordat de ingreep begint. Ook is het van belang dat er verschillende pijnstillers gegeven worden. De pijnstillende injecties geven we indien mogelijk dus al vóór de operatie.

Voordat uw huisdier onder narcose gebracht wordt, onderzoekt de dierenarts uw cavia en let daarbij extra op de hart- en longfunctie. Indien er bijvoorbeeld een hartruis wordt waargenomen, kan er geadviseerd worden eerst een echo te laten maken van het hart.

Bij de cavia worden de narcosemiddelen via een injectie in de rugspier toegediend. Na de injectie valt uw huisdier in slaap en krijgt hij een kapje met zuurstof voor zijn neus waarmee tijdens de operatie 100% zuurstof toegediend. Dit is heel belangrijk, omdat tijdens een narcose het zuurstoftransport naar alle weefsels benadeeld is. Via dit kapje kan de dierenarts tijdens de operatie indien nodig ook extra narcosegas (isofluraan) geven.

Omdat tijdens een narcose de oogleden niet knipperen worden de ogen gezalfd om uitdroging van het hoornvlies te voorkomen. De operatieassistente houdt de lichaamsfuncties van uw huisdier goed onder controle tijdens een narcose. De bewakingsapparatuur meet onder andere de lichaamstemperatuur, het zuurstofverzadigingspercentage in het bloed en de hoeveelheid uitgeademde koolstofdioxide in de uitademingslucht. Tevens loopt er bij alle patiënten tijdens de gehele narcose een ecg (bewaking hartritme) mee op de monitor.

Uw cavia ligt tijdens de narcose op een elektrisch verwarmd kleedje, zodat afkoeling tijdens de narcose zoveel mogelijk beperkt wordt. Na een narcose verblijft uw huisdier de rest van de dag in onze opname. Indien nodig krijgt uw huisdier een warmtelamp en/of een kruik. Onder zorgvuldige toezicht van een assistente worden op een aantal vaste momenten belangrijke lichaamsfuncties van uw huisdier gecontroleerd en op het narcoseverslag genoteerd.

Wanneer u uw huisdier na de narcose naar huis mag, krijgt u nog een nazorgbrief mee naar huis, zodat u thuis rustig kunt nalezen waar u op moet letten. Uw huisdier krijgt indien nodig ook pijnstillers mee naar huis.

Sloom

Sloom

Sloomheid van uw huisdier is vaak een teken dat hij zich niet lekker voelt. Dit kan vele verschillende oorzaken hebben. Hieronder worden enkele hoofdgroepen besproken:

Koorts: door een virale of bacteriele infectie. Ook een abces of andere ontstoken wonden kunnen koorts veroorzaken.

Pijn: ergens in het lichaam. Dit kan pijn aan een pootje zijn door een ongeluk, maar ook pijn in de bek door verwonding of gebitsproblemen. Bij cavia’s komen regelmatig gebitsproblemen voor, dus een gebitsprobleem als oorzaak van de pijn moet altijd uitgesloten worden. Daarnaast is pijn in de buik door een stilliggend, opgeblazen darmstelsel ook een bekende oorzaak van slomer worden bij de cavia.

Hart- of longaandoening: doordat hart of longen niet goed functioneren, wordt het uithoudingsvermogen van uw cavia slechter. Ook hierdoor kan een cavia zich slomer gaan gedragen.

Vitamine-C

Vitamine-C

Net als de mens kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken (konijnen kunnen dit wel).Het is dus heel belangrijk om een cavia extra vitamine C te geven. Dit kan het beste door de cavia elke dag een tabletje van 50 mg vitamine C te geven, dan weet u zeker dat ze voldoende binnenkrijgen. Dit mogen gewoon tabletjes zijn die bij de drogist te verkrijgen zijn, ze vinden het heerlijk!

Daarnaast is het verstandig om speciale caviabrokjes met extra vitamine C en groente waar veel vitamine C in zit, zoals paprika, aan uw cavia´s te geven.

Een cavia met vitamine C tekort kan een heel scala aan problemen ontwikkelen, van gebitsproblemen tot kreupelheden. Een cavia met vitamine C tekort kan heel lang klachtenvrij blijven, maar dan ineens heel ziek worden.