Hondsdolheid bij honden
Hondsdolheid bij honden, ook wel bekend als rabiës, is een zeer ernstige infectieziekte. Het is een levensbedreigende ziekte die voor kan komen bij zowel dieren als bij mensen. Gelukkig komt hondsdolheid niet veel meer voor in Nederland, dankzij een strenge vaccinatiecampagne. In andere landen is hondsdolheid bij honden echter nog wel een risico.
Op deze pagina leest u meer over de symptomen van rabiës, hoe te handelen en hoe te voorkomen. Heeft u vragen over hondsdolheid of twijfelt u of uw hond last heeft van de symptomen of nu risico loopt? Neem dan contact met ons op.
Oorzaak hondsdolheid bij honden
In Nederland komt hondsdolheid niet voor, maar in andere landen wel. Vooral honden die mee op reis gaan of honden die vanuit het buitenland naar Nederland komen lopen daarom risico.
Het rabiës virus wordt via speeksel overgedragen. In de meeste gevallen vindt infectie dan ook plaats via een beet van een besmet dier. Ook een hond die zelf een besmet dier heeft gevangen (en gebeten) kan zo besmet worden. Vooral vleermuizen en vossen zijn de boosdoener in Europa, maar ook wasberen en stinkdieren staan bekend als risico.
Symptomen hondsdolheid bij honden
In sommige gevallen vals een met hondsdolheid besmet dier niet eens direct op. Er zijn algemene symptomen, zoals koorts, vermageren en algeheel ziek zijn. Slikken en ademhalen gaat moeilijker.
In een later stadium kan het dier gaan speekselen. Het speeksel kan dan zichtbaar uit de bek lopen.
Het meest opvallend zijn de gedragsveranderingen. Hondsdolheid bij honden zorgt voor agressiever en onrustiger gedrag. Het karakter verandert, ze kunnen mensen en andere dieren aanvallen. Andere opmerkelijke symptomen zijn:
- Karakteristiek huilen (een continue jankend geluid);
- Kokhalzen, droge hoest en braken;
- Een gefixeerde blik;
- Ongecoördineerd staan en lopen;
- Extreme reactie op licht en geluid;
- Verlamming van de tong en onderkaak;
- Watervrees (dorst, maar kramp in keel/slokdarm).
Er is helaas geen behandeling tegen hondsdolheid bij honden en dier zal dus uiteindelijk altijd te komen overlijden.
Hondsdolheid is ook een risico voor mensen. Omdat honden onvoorspelbaar en agressief worden bestaat er een reële kans dat het virus door een beet wordt overgedragen. Om die reden is preventie in de vorm van een vaccinatie belangrijk en zelfs verplicht!
Diagnose hondsdolheid bij honden
Het is helaas moeilijk om hondsdolheid vast te stellen bij honden. Vaak wordt pas na het overlijden duidelijk dat er sprake was van rabiës.
Wanneer er een sterk vermoeden bestaat dat uw hond in contact is geweest met een besmet dier, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Wij kijken samen met u wat er nodig is. Indien we er snel genoeg bij zijn dan kunnen we behandelen nog voor het virus het zenuwstelsel bereikt.
Heeft uw hond een geldige rabiës vaccinatie? Dan is uw hond gelukkig goed beschermd.
Bent u zelf mogelijk blootgesteld aan rabiës? Bel dan direct uw huisarts en was de wond met zeep en ontsmet met alcohol.
Vaccineren tegen hondsdolheid bij honden
De vaccinatie tegen hondsdolheid bij honden is geen standaard vaccinatie die uw hond als pup krijgt. Gaat u met uw hond op reis? Dan is voor veel landen een rabiës vaccinatie verplicht.
Een hond kan vanaf 12 weken gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. Drie weken na de vaccinatie is deze geldig. Houdt er dus rekening mee dat u uiterlijk 21 dagen voor vertrek uw hond laat vaccineren! Dit betekent ook dat u niet op reis kunt met een hond jonger dan 15 weken en dat dieren die uit het buitenland komen officieel dus ook minstens 15 weken oud moeten zijn.
Wanneer u uw hond laat vaccineren tegen hondsdolheid dat zal dit door de dierenarts worden afgetekend in een officieel Europees paspoort. In dit paspoort staat ook het chipnummer van uw hond. Sommige vaccinaties zijn een jaar geldig, anderen 3 jaar. Het rabiësvaccin dat wij geven is 3 jaar geldig. Gaat u na die 3 jaar op reis, dan zult u een nieuwe afspraak moeten maken voor de vaccinatie en ook dan geldt weer dat deze pas na 21 dagen geldig is.
De regels met betrekking tot rabiës en reizen met dieren verschillen per land. Sommige landen vragen bijvoorbeeld ook om een titerbepaling. Een volledig overzicht van de vereisten is te vinden op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG).
Vragen of afspraak inplannen?
Heeft u een vraag over hondsdolheid, twijfelt u of uw hond risico loopt of heeft gelopen of gaat u binnenkort op reis en wilt u een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op of plan eenvoudig online uw afspraak in.