Wanneer en waarom moet ik mijn konijn laten vaccineren?
De gezondheid van uw konijnen begint bij de basis. Zorg voor een goed onderkomen, de juiste voeding en laat jaarlijks uw konijn vaccineren.
Konijnen zijn namelijk vatbaar voor verschillende ziektes waarvan er twee erg gevaarlijk zijn: myxomatose en het Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS). Die tweede is ook wel bekend als Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD). Deze ziektes zijn zeer besmettelijk en levensbedreigend. U kunt uw konijn gelukkig vaccineren tegen beide ziektes.
Op deze pagina vertellen wij u meer over het belang van vaccineren, wanneer en hoe vaak u uw konijnen moet laten vaccineren en de twee aandoeningen waartegen we vaccineren.
Wanneer moet u uw konijn vaccineren?
Bij Evi dierenartsen vaccineren we met het konijnenvaccin Nobivac Myxo-RHD Plus. Dit vaccin beschermt tegen myxomatose, RHD1 én RHD2.
De eerste vaccinatie geven we normaliter op een leeftijd tussen de 5 en 10 weken. Daarna wordt het konijn weer op éénjarige leeftijd gevaccineerd en vervolgens dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden.
Voor wij uw konijn vaccineren voert de dierenarts een algemene gezondheidscontrole uit. We kijken onder andere naar de algehele toestand, het gebit en het gewicht en we luisteren naar de longen en het hartje. Het is belangrijk dat uw konijn gezond is wanneer u hem of haar laat vaccineren. Een ziek dier is namelijk mogelijk niet in staat om de juiste en voldoende antistoffen aan te maken.
Konijn vaccineren tegen myxomatose
Wanneer uw konijn wordt gebeten of gestoken door een besmette mug, steekvlieg of vlo dan kan uw konijn myxomatose krijgen. Deze leveren vooral in het voorjaar problemen op. Konijnen kunnen ook elkaar besmetten. Myxomatose staat ook wel bekend als de konijnenpest of konijnenziekte en helaas overleven konijnen dit meestal niet.
Myxomatose is te herkennen aan de volgende symptomen:
- Etterende, ontstoken ogen met uitvloeiing;
- Vastgeplakte oogleden;
- Neusuitvloeiing;
- Verdikkingen in de huid rondom de ogen, snuit, anus of oren.
Uw konijn jaarlijks vaccineren en preventieve maatregelen in leefomgeving kunnen voorkomen dat uw dier ziek wordt. Zorg ervoor dat uw konijn niet gebeten of gestoken kan worden door insecten (bijvoorbeeld met een muskietennet) en behandel uw konijn tegen vlooien. Een vlooienmiddel is bij ons in de praktijk verkrijgbaar.
Denkt u de symptomen van myxomatose te herkennen? Neem dan direct contact met ons op.
Uw konijn vaccineren tegen het Viraal Haemorrhagisch Syndroom
Het Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) wordt ook wel Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) of Viral Haemorrhagic Disease (VHD) genoemd. Er zijn twee verschillende varianten, namelijk RHD1 en RHD2. Deze varianten verschillen vooral in de leeftijd waarop het konijn symptomen krijgt.
De ziekte wordt overgedragen door contact met ontlasting, urine of speeksel van een besmet dier. Ook voedsel- en drinkbakjes, kleding en schoenen kunnen het dus overdragen en ook konijnen die niet buiten komen kunnen besmet raken. Het is dus altijd verstandig om uw konijn te vaccineren!
Soms overlijdt een konijn zonder enige symptomen, in andere gevallen is RHD te herkennen aan de volgende symptomen:
- Hoge koorts;
- Benauwdheid;
- Stoppen met eten;
- Bloedingen;
- Zenuwstoornissen.
Laat uw konijn vaccineren tegen RHD voor een goede bescherming. Daarnaast is het belangrijk om een gezond dier nooit bij een ziek dier te plaatsen. Vertoont uw konijn symptomen? Plaats andere konijnen direct apart en vermijd ook het gebruik van voer of materialen die in contact zijn geweest met een ziek dier. Neem zo snel mogelijk contact met ons op.
Afspraak maken om uw konijn te vaccineren
Zorg voor een up-to-date vaccinatie om uw konijn zo goed mogelijk te beschermen tegen bovenstaande ziektes. Wanneer u uw konijn bij ons laat vaccineren ontvangt u tijdig een herinnering wanneer het weer tijd is. Zo vergeet u deze belangrijke preventieve zorg voor uw geliefde huisdier niet!
Voor het inplannen van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk of u kunt eenvoudig zelf online een afspraak inplannen.