Laparoscopische Sterilisatie
Laparoscopische sterilisatie is de veiligste manier om uw hond (teefje) middels een kijkoperatie te laten steriliseren. Wanneer u klikt op de onderstaande vragen, krijgt u meer informatie over de laparoscopische sterilisatie bij de teef.
Wanneer u uw teefje wilt laten steriliseren middels deze nieuwe methode, dan bent u bij Evi dierenartsen, locaties Oudenoord (Utrecht) & Hilversum, aan het goede adres.
De kosten voor een sterilisatie middels een kijkoperatie zijn hoger dan de kosten voor een chirurgische sterilisatie. Het prijsverschil tussen laparoscopische sterilisatie en de sterilisatie volgens de oude methode wordt onder andere veroorzaakt door de hoge investering in apparatuur en opleiding van medewerkers. Bent u benieuwd naar de kosten? Neem dan contact met ons op.
Neem contact op voor meer info over laparoscopische sterilisatie
Bent u nieuwsgierig geworden naar deze nieuwe methode van steriliseren of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op. Bel of stuur een e-mail. Wij geven u graag antwoord op uw vragen over laparoscopische sterilisatie.
Het vastpakken van een eierstok (ovarium) in de buik.
Wat is laparoscopische sterilisatie?
Bij een laparoscopische kijkoperatie bij de hond worden er in de buik slechts 3 kleine gaatjes (5-10mm) gemaakt i.p.v. 1 grotere snede. Door deze gaatjes worden de eierstokken met behulp van moderne chirurgische apparatuur en een camera verwijderd. Via een monitor, waarop de camera is aangesloten, kan de dierenarts op sterk vergrote beelden precies zien wat er zich in de buik afspeelt. De ophangbanden van de eierstokken worden doorgebrand, waarna de eierstokken door de gaatjes in de buik verwijderd worden. De kans op bloedingen bij een laparoscopische sterilisatie is vrijwel nihil en daarmee is deze techniek uiterst betrouwbaar.
Wat gebeurt er precies tijdens een laparoscopische sterilisatie?
De sterilisatie van uw teef is een dagopname en vindt plaats op onze locatie Evi dierenartsen Oudenoord in Utrecht. Uw teef wordt ‘s morgens gebracht (nuchter) en mag na het uitslapen van de ingreep weer naar huis. Dit is meestal in de loop van de middag. Hier staat stapsgewijs beschreven, hoe de ingreep in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.
Kosten laparoscopische Sterilisatie
Het prijsverschil tussen laparoscopische sterilisatie en de sterilisatie volgens de oude methode wordt onder andere veroorzaakt door de hoge investering in apparatuur en opleiding van medewerkers. Bent u benieuwd naar de kosten? Neem dan contact met ons op.
Gezondheidsvoordelen (laparoscopische) sterilisatie
Hieronder vindt u de antwoorden met betrekking tot uw vragen ‘sterilisatie teef’: waarom, wanneer, welke methode en hoe gaat het in zijn werk? Voor de kosten van een sterilisatie, die ook door middel van een kijkoperatie kan worden uitgevoerd, verwijzen wij u naar onze tarievenlijst.
Waarom sterilisatie?
Het voorkomen van loopsheid van de teef en daarmee de mogelijkheid om te worden gedekt, is voor de meeste eigenaren de belangrijkste reden om een teef te laten steriliseren. Met betrekking tot de gezondheid van de teef zijn er echter ook goede redenen om deze ingreep te laten uitvoeren. De volgende aandoeningen worden door deze ingreep sterk verminderd:
- De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren
- Suikerziekte
- Baarmoederontsteking
Als nadelen van de ingreep zijn te noemen: narcose-risico, kosten en urine-incontinentie.
Incontinentie van de urine komt na deze ingreep slechts zelden (3-5%) voor, met name bij sommige grote hondenrassen (>20kg), zoals bijvoorbeeld Boxers.
Ons advies: steriliseren heeft de voorkeur boven niet steriliseren.
De ingreep is beter voor de gezondheid van uw teef!
Wat gebeurt er tijdens een sterilisatie?
De sterilisatie van uw teef is bij evi dierenartsen een dagopname. Uw teef wordt ‘s morgens gebracht (nuchter) en mag na het uitslapen van de ingreep weer naar huis. Dit is meestal in de loop van de middag.
* Eigenlijk is sterilisatie niet de juiste benaming. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgebonden en worden de eierstokken niet verwijderd. Echter, bij honden worden de eierstokken wel verwijderd en dit wordt officieel castratie genoemd. Toch wordt in de volksmond vrijwel altijd van sterilisatie van een teef gesproken en dat zullen wij hier voor alle duidelijkheid ook doen.
Wanneer sterilisatie?
Er bestaat bij de diverse deskundigen verschil van inzicht over wat het beste moment is om een teefje te steriliseren. Uit onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht blijkt dat de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren afhankelijk is van het tijdstip van sterilisatie:
- Voor de eerste loopsheid (1%)
- Tussen de eerste en de tweede loopsheid (8%)
- Na de tweede loopsheid (28%)
De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren neemt dus toe naar mate de sterilisatie later plaatsvindt. Argumenten om een sterilisatie na de eerste loopsheid te laten plaatsvinden zijn:
- Optimale nier- en leverfunctie i.v.m. de narcose
- Minimaliseren van de kans op urine-incontinentie bij met name de grote hondenrassen (>20kg)
- Voorkomen van een chirurgische ingreep tijdens een voorstadium van de eerste loopsheid
Ons advies: steriliseer een teefje bij voorkeur drie maanden na de eerste loopsheid! Dit advies geldt met name voor de grote hondenrassen (>20kg).
Voordelen laparoscopische sterilisatie
Maximale veiligheid
Door het gebruik van een geavanceerde camera heeft de chirurg optimaal overzicht in de buik, waardoor de ingreep op een zeer veilige wijze kan plaatsvinden.
Sneller herstel
In plaats van een grotere snede worden er enkele kleine gaatjes gemaakt, waardoor het risico op complicaties en infecties in de buik veel kleiner is. De wondjes in de buikwand en de huid zullen ook veel sneller herstellen.
Minder pijn
Uit onderzoek is gebleken dat gesteriliseerde teven na de laparoscopische ingreep veel minder pijn hebben dan teven waarop de oude techniek is toegepast. De meeste teven zijn de avond na de ingreep weer helemaal de oude.
Ons advies: laparoscopische sterilisatie heeft de voorkeur boven de oude methode en is zeer veilig.
Uw teef herstelt sneller!
Heeft u vragen over Laparoscopische sterilisatie bij een hond? Neem contact op.
Heeft u naar het lezen van dit artikel over de voordelen van laparoscopische sterilisatie bij honden nog vragen of wenst u meer informatie over de kijkoperatie? Laat het ons gerust weten. U kunt maandag tot en met vrijdag contact opnemen. Bel ons gerust, we helpen u graag verder aan meer informatie over laparoscopische sterilisatie.